De voordelen van inductie kookplaten

inductie kookplaat

Koken op een inductie kookplaat wordt steeds populairder. Het biedt namelijk een hoop voordelen ten opzichte van koken op gas. Dit zorgt er dan ook voor dat deze kookplaten in steeds meer keukens te vinden zijn. Tegenwoordig is het vooral voor nieuwe keukens bijna altijd een standaard om te kiezen voor inductie. Ben je benieuwd wat de voordelen zijn? Wij hebben ze op een rijtje gezet!

Het is zuiniger

Duurzaamheid, milieu en energie besparen is tegenwoordig een belangrijk onderwerp dat steeds terug keert. Wanneer je kookt op een inductieplaat, draag je je steentje hier aan bij. Het is namelijk een stuk zuiniger dan koken op gas. Dit komt doordat er minder energie verloren gaat. Gemiddeld gaat er bij inductie ongeveer 10-15% van de energie verloren, terwijl dit bij gas al snel rond de 50% is.

De veiligheid

Ook is het een stuk veiliger. De kans is namelijk kleiner dat er iets vlam vat, of dat je iets verbrand. Je werkt namelijk niet met een open vuur. Zo kan bijvoorbeeld de olie nog wel eens in de brand vliegen tijdens het koken op gas, terwijl dit bij inductie niet het geval is.

Snel opwarmen en afkoelen

Een inductie kookplaat warmt een stuk sneller op, de energie wordt namelijk veel efficiënter gebruikt. Ook koelt de plaat veel sneller af. Dit heeft een aantal voordelen. Ten eerste bespaard het namelijk tijd, je hoeft niet meer te wachten tot de pan warm is. Daarnaast draagt ook dit bij aan de veiligheid. Het komt namelijk regelmatig voor dat mensen zich branden aan een fornuis omdat deze nog warm is. Met inductie is deze kans een stuk kleiner.

Makkelijk schoon te houden

Een inductie kookplaat is veel makkelijker schoon te houden dan een gasfornuis. Voor veel mensen is dit ook een van de belangrijkste voordelen. In plaatst van lang boenen en vervelende hoekjes, kun je met een doekje de plaat schoonmaken net als je bij het aanrecht zou doen. Ook hier bespaar je dus weer tijd!

Hitteveld

Het hitteveld van een inductie plaat, past zich aan, aan de pan. Hierdoor wordt er niet onnodig een te groot oppervlak verwarmt. Wederom draagt ook dit weer bij aan het besparen van energie en de veiligheid. Het is dus duidelijk dat er een hoop verschillende voordelen op te merken zijn.

Dit bericht is gepost in Keuken. Bookmark de link.